Інформаційне повідомлення щодо проведення конкурсу з відбору суб’єкта аудиторської діяльності для надання послуг з обов’язкового аудиту фінансової звітності АТ «БАНК АЛЬЯНС»

8 июня 2023

АТ «БАНК АЛЬЯНС» (далі – Банк) запрошує суб’єктів аудиторської діяльності для участі у конкурсі на надання аудиторських послуг Банку (далі – Конкурс).

До Конкурсу запрошуються суб’єкти аудиторської діяльності, які відповідають вимогам Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» та включені до окремого розділу Реєстру аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності, що містить відомості про аудиторську фірму, яка має право проводити обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес.

Метою проведення Конкурсу є вибір на конкурсних засадах суб’єкта аудиторської діяльності для проведення обов’язкового аудиту фінансової звітності Банку. 

Фінансова звітність та інша публічна інформація Банку доступна на веб-сайті Банку https://bankalliance.ua. 


1. Аудиторські послуги включають в себе: 

1.1. Аудит річної фінансової звітності Банку (українська та англійська версії), складеної відповідно до вимог МСФЗ (далі за текстом – Фінансова звітність), та звіту керівництва (звіту про управління), що проводиться відповідно до вимог чинного законодавства України, нормативних документів Національного банку України (далі за текстом - НБУ) та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Міжнародних стандартів контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг Міжнародної федерації бухгалтерів, що прийняті у якості Національних стандартів аудиту (далі за текстом – МСА), з урахуванням вимог Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність».

1.2. Проведення оцінки якості активів Банку та прийнятності забезпечення за кредитними операціями відповідно до вимог нормативних документів НБУ (включаючи вимоги Положення про здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України, затвердженого постановою Правління НБУ від 22.12.2017 №141) за потреби.


2. Основними критеріями, що визначені Банком для залучення до Конкурсу та відбору суб’єкта аудиторської діяльності, є: 

2.1. Включення суб'єкта аудиторської діяльності до окремого розділу Реєстру аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності, що містить відомості про аудиторську фірму, яка має право проводити обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес.

2.2. Достатній рівень кваліфікації та досвіду аудиторів і персоналу, який залучається до надання аудиторських послуг, відповідно до МСА. 

2.3. Бездоганна репутація (відсутні протягом трьох років поспіль застосування до суб’єкта аудиторської діяльності стягнень у вигляді попередження або зупинення права на надання послуг з обов’язкового аудиту фінансової звітності або обов’язкового аудиту фінансової звітності підприємства, що становлять суспільний інтерес).

2.4. Достатній рівень забезпеченості працівниками належної кваліфікації (за основним місцем роботи має працювати не менше п'яти аудиторів із загальною чисельністю штатних кваліфікованих працівників, які залучаються до виконання завдань, не менше 10 осіб, з яких щонайменше дві особи повинні підтвердити кваліфікацію відповідно до статті 19 Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» або мати чинні сертифікати (дипломи) професійних організацій, що підтверджують високий рівень знань з міжнародних стандартів фінансової звітності).

2.5. Відсутність порушень вимог щодо забезпечення незалежності суб’єкта аудиторської діяльності, у тому числі аудитор, суб'єкт аудиторської діяльності, його ключові партнери з аудиту, його власники (засновники, учасники), посадові особи і працівники та інші особи, залучені до надання таких послуг, а також близькі родичі та члени сім'ї зазначених осіб: 

- не є власниками фінансових інструментів, емітованих Банком, або юридичною особою, що пов'язана з Банком спільною власністю, контролем та управлінням, крім тих, що належать такій юридичній особі опосередковано через інститути спільного інвестування; 

- не беруть участь в операціях з фінансовими інструментами, емітованими, гарантованими або іншим чином підтримуваними Банком, крім операцій в межах інститутів спільного інвестування; 

- не перебували протягом періодів, зазначених у частині першій статті 10 Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», у трудових, договірних або інших відносинах з Банком, що можуть призвести до конфлікту інтересів.

2.6. За попередній річний звітний період сума винагороди від кожного з підприємств, що становлять суспільний інтерес, яким надавалися послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності протягом цього періоду, не перевищувала 15 відсотків загальної суми доходу від надання аудиторських послуг.

2.7. Відсутність обмежень, що пов’язані з тривалістю надання послуг Банку.

2.8. Наявність чинного договору страхування цивільно-правової відповідальності перед третіми особами, укладеного відповідно чинного законодавства України.

2.9. Відсутність обмежень щодо надання аудиторських послуг, що передбачені статтею 27 Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність».

2.10. Наявність чинного свідоцтва про відповідність системи контролю якості на дату оголошення Конкурс.

2.11. Наявність досвіду надання послуг щодо обов’язкового аудиту Фінансової звітності банків.

2.12. Вартість аудиторських послуг.

2.13. Результати контролю якості послуг, що надаються суб'єктами аудиторської діяльності, які беруть участь у Конкурсі.  


3. Інформація та документи, що необхідно надати для участі у Конкурсі: 

3.1. Заповнена форма «Інформація про суб’єкта аудиторської діяльності» (Додаток 2 до Порядку).

3.2. Заповнена форма «Анкета суб’єкта аудиторської діяльності» (Додаток 3 до Порядку).

3.3. Комерційна пропозиція щодо вартості аудиторських послуг.

3.4. Копія чинного свідоцтва про проходження перевірки системи контролю якості.

3.5. Документи, що підтверджують включення суб’єкта аудиторської діяльності до окремого розділу Реєстру аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності, що містить відомості про аудиторську фірму, яка має право проводити обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес.


4. Графік проведення Конкурсу 

4.1. Конкурс проводитиметься у період з 08.06.2023 по 22.06.2023 (включно).

4.2. Інформування переможця Конкурсу здійснюється після затвердження результатів Конкурсу Наглядовою радою Банку засобами електронної пошти. 


Контактна особа: Альона Демченко

начальник Служби внутрішнього аудиту

тел: +38093 696 06 21

e-mail: ademchenko@bankalliance.ua